Bel +31 (0)6 - 47 38 24 15 voor een kennismaking les of aanvullende informatie
RIJSCHOOL ROGER

Rijbewijs B

Op deze pagina vind je alles over de weg naar rijbewijs B.
Van intake tot praktijkexamen!

1.

Theorie

Voordat je het praktijkexamen of de tussentijdse toets mag afleggen moet je eerst in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat. Je dient minimaal 16,5 jaar te zijn voordat je mag deelnemen aan je theorie-examen. Ben je geslaagd dan is je theoriecertificaat nog 1,5 jaar geldig.

Het theorie-examen vraag je zelf gemakkelijk aan bij het CBR.

Het theorie-examen bestaat uit 2 onderdelen:

  1. Gevaarherkenning (25 vragen): Hierbij gaat het erom wat je zou doen in een bepaalde situatie; remmen, gas loslaten of niets.
  2. Verkeersregels en verkeersinzicht (40 vragen): Dit zijn ja/nee vragen, meerkeuzevragen en vragen waar je zelf een getal moet invullen.

Je hebt het examen met succes afgelegd als je 13 vragen goed hebt (van de 25) van het onderdeel gevaarherkenning en 35 vragen goed (van de 40) van de onderdelen wet- en regelkennis en verkeersinzicht.

Voor je theorie moet je natuurlijk wel wat studeren. Dit kan door middel van zelfstudie uit een theorieboek, klassikale theorietraining, individuele theorietraining of online theorie trainingen.

Je kunt het theoriemateriaal  van Rijschool Roger gebruiken om je voor te bereiden op het theorie examen

2.

Rijlessen

Voordat je begint met lessen krijg je eerst een intake-les. Na deze intake wordt bepaald welk pakket het meeste bij jou past. Losse lessen zijn ook mogelijk, maar vaak is een pakket voordeliger. Kijk hiervoor op de prijzenpagina.

Vervolgens ga je beginnen aan je rijopleiding, waarbij je stap voor stap wordt begeleid naar je uiteindelijke doel, de eerste keer slagen voor je rijexamen. Je vorderingen worden steeds bijgehouden op een instructiekaart, zodat je ook zelf kunt zien wanneer je klaar bent voor je examen.

De rijlessen duren altijd minimaal 1 uur zodat er voldoende gelegenheid is om te leren en te oefenen.

3.

TTT

Om je slagingskans te verhogen kun je een tussentijdse toets (TTT) afleggen. Deze zit in de diverse pakketten inbegrepen, zie hiervoor de pagina prijzen.

De tussentijdse toets is een rijtest die verloopt als een echt examen. Het is een goede gelegenheid om alvast te wennen aan het rijexamen; het kan je helpen om eventuele nervositeit weg te nemen.

Een examinator van het CBR beoordeelt je rijvaardigheid. Tijdens de toets worden alle examenonderdelen onder de loep genomen en getoetst volgens de officiële exameneisen. Je instructeur rijdt mee.

De TTT duurt even lang als een rijexamen. Na afloop van de toets krijg je een advies over de examenonderdelen waaraan je nog extra aandacht moet besteden.

Als je de bijzondere manoeuvres in de TTT voor de auto goed uitvoert, krijg je vrijstelling voor dit onderdeel tijdens het eerstvolgend examen.

4.

Examen

Het praktijkexamen voor de auto duurt 55 minuten. Hiervan is een kwartier beschikbaar voor de introductie en een toelichting op de uitslag achteraf. In de resterende 40 minuten ga je de weg op. Tijdens deze rit wordt o.a. gelet op de bediening en beheersing van het voertuig, kijkgedrag en voorrang verlenen. Ook wordt er gekeken of je rekening houdt met andere weggebruikers. Een deel van het examen rij je zelfstandig naar een bepaalde bestemming. In het kort komt het erop neer dat de examinator beoordeeld of je veilig en zelfstandig aan het verkeer kan deelnemen.

Alle onderdelen die tijdens het examen aan bod komen heb je ook gehad tijdens je rijopleiding.